Työn ei pitäisi olla pakollista pahaa ja maanantaiahdistusta
Johtaminen, motivoituminen, työssä jaksaminen, edellytykset tehdä työtään ja hyvinvointi työssä ovat teemoina viitoittaneet työuraani. Kun työmme on meille merkityksellistä, olemme motivoituneita, innostuneita, yhteistyökykyisiä sekä yhteistyöhaluisia – ja se näkyy. On tärkeää, että työssä pääsee käyttämään vahvuuksiaan ja kokemaan merkityksellisyyttä. Se miten koemme työmme vaikuttaa tehokkuuteen, tuottavuuteen, asiakastyytyväisyyteen, sairauspoissaoloihin, henkilöstön työtyytyväisyyteen ja heidän sitoutumiseensa.
Hyvinvointia tulee johtaa. Hyvinvointi töissä ei ole vain yksilöstä kiinni, vaan vastuu on myös johtamisessa ja organisaatiokulttuurissa. Työhyvinvointi on monen asian summa ja jokaisen asia. Moderni johtaminen on ihmisten johtamista ja ymmärtämistä, johtaminen ja johtajuus on kaikkea muuta kuin pelkkä johtajan titteli. Autoritäärisen johtamisen aika on ohi. Nykyaikaisen johtajan tehtävä on luoda edellytykset onnistumiselle, johtajuus on sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta, yhteistä vastuuta innovoinnista, tavoitteista ja toteutuksesta sekä itsensä johtamisen taitoja.
Hyvinvoivat työntekijät ovat yleensä tuottavampia. Työhyvinvoinnin johtaminen voi parantaa työntekijöiden sitoutumista ja tehokkuutta. Kun organisaatio panostaa työhyvinvointiin, työntekijät tuntevat itsensä arvostetuiksi. Tämä lisää heidän sitoutumistaan ja uskollisuuttaan organisaatiota kohtaan. Hyvinvointia johtamalla voidaan vähentää mielenterveysongelmista ja fyysisistä sairauksista johtuvia poissaoloja, mikä säästää organisaatiolle aikaa ja rahaa.
Työhyvinvointia voidaan kehittää monin eri tavoin, ja se edellyttää sekä organisaation että yksilöiden panosta. Tässä on joitakin keskeisiä keinoja työhyvinvoinnin parantamiseksi:
1. Koulutus ja kehittäminen: Investoidaan ammatilliseen kehitykseen. Tämä lisää osaamista ja työn mielekkyyttä.
2. Työyhteisön tuki: Luodaan avoin ja luottamuksellinen työilmapiiri, jossa työntekijät voivat jakaa huoliaan ja saada tukea kollegoilta ja esihenkilöiltä, ilma piiri, jossa ihmiset tuntevat itsenä kuulluiksi ja kohdatuiksi
3. Palaute ja tunnustus: Annetaan säännöllistä palautetta ja tunnustusta työntekijöiden saavutuksista. Tämä voi lisätä motivaatiota ja sitoutumista.
4. Työkuorman hallinta: Huolehditaan siitä, että työkuorma on kohtuullinen ja että työntekijät eivät koe liiallista stressiä. Tämä voi sisältää myös työtehtävien priorisointia ja itseohjautuvuustaitoja.
5. Hyvinvointiohjelmat: Tarjotaan hyvinvointiohjelmia, kuten liikunta- tai rentoutumismahdollisuuksia, mielenterveyspalveluja.
6. Sosiaalinen vuorovaikutus: Kannustetaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen työpaikalla. Tiimityö, yhteiset tapahtumat ja vapaa-ajan aktiviteetit voivat vahvistaa työyhteisöä. Kehitetään työyhteisötaitoja rakentavaan vuorovaikutukseen.
7. Johtamisen kehittäminen: Valmennetaan johtajien ja esihenkilöiden taitoja, jotta he osaavat tukea tiimiään ja luoda positiivisen työilmapiirin, sekä kohdata ja kuunnella ihmisiä
8. Työn merkityksellisyys: Autetaan työntekijöitä näkemään työnsä merkitys ja arvot, mikä voi lisätä motivaatiota ja sitoutumista.
Työhyvinvointia kehitetään parhaiten yhdessä työntekijöiden kanssa, kuuntelemalla heidän tarpeitaan ja ehdotuksiaan.