Pelotta töissä
Psykologisesti turvallinen työyhteisö
Löydä psykologisen turvallisuuden voima työpaikallasi!
Kuvittele työympäristö, jossa jokainen tiimin jäsen tuntee olevansa arvostettu ja kuultu. Psykologinen turvallisuus luo luottamukseen perustuvan kulttuurin, joka on avain menestyvään organisaatioon. Tällaisessa ympäristössä ihmiset uskaltavat jakaa ideoitaan, tunnistaa haasteita ja oppia virheistään ilman pelkoa tuomitsemisesta.
Kun inhimillisyys saa tilaa työelämässä, myös ongelmat ja vaikeudet tulevat esiin rakentavalla tavalla. Tämän myötä organisaatio voi kasvaa, innovoida ja sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Panosta psykologiseen turvallisuuteen.
Psykologinen turvallisuus voi merkittävästi lisätä tuottavuutta työpaikalla monin eri tavoin:
- Avointen keskustelujen mahdollisuus: Työntekijät voivat jakaa ideoitaan ja huoliaan ilman pelkoa kritiikistä, mikä johtaa parempiin päätöksiin ja innovaatioihin.
- Virheistä oppiminen: Kun työntekijät voivat myöntää virheitään ilman pelkoa rangaistuksesta, organisaatio voi oppia virheistä ja parantaa prosessejaan tehokkaammin.
- Yhteistyö ja tiimihenki: Psykologisesti turvallisessa ympäristössä tiimiläiset tukevat toisiaan ja jakavat tietoa, mikä parantaa yhteistyötä ja yhteistä tavoitetta.
- Motivaatio ja sitoutuminen: Työntekijät, jotka kokevat psykologisesti turvallisessa työympäristössä, ovat usein motivoituneempia ja sitoutuneempia organisaatioon. He tuntevat, että heidän panoksensa on arvokas ja että heidän äänensä kuuluu. Tämä lisää työntekijöiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia, mikä puolestaan näkyy korkeampana tuottavuutena.
- Luovuus ja innovaatio: Psykologinen turvallisuus rohkaisee työntekijöitä kokeilemaan uusia ideoita ja lähestymistapoja ilman pelkoa epäonnistumisista. Tämä luo innovatiivista ajattelua, joka voi johtaa uusiin, tehokkaampiin toimintatapoihin.
- Stressin vähentäminen: Kun työntekijät kokevat turvallisuutta ja tukea, heidän stressitasonsa laskee. Matala stressitaso parantaa keskittymiskykyä ja jaksamista

Tärkeimpiä työyhteisötaitoja psykologisesti turvallisen tilan luomisessa ovat muun muassa seuraavat taidot:
- arvostava vuorovaikutus (kohtaamis-ja kuuntelutaidot ja kommunikointi)
- konfliktin käsittelytaidot
- tunnetaidot ja itsetuntemus
- palautteenantotaidot
- suhtautuminen virheisiin
- vahvuuksien ja voimavarojen tunnistaminen
- ihmiskäsityksen laajentaminen ja erilaisuuden kunnioittaminen
- oman ajattelun ajattelutaidot
Lue lisää mitä psykologinen turvallisuus on!

Tehdäänkö työyhteisöstänne psykologisesti turvallinen?
Autan organisaatioita ja ihmisiä löytämään potentiaalinsa. Valmennan organisaatioita kohti psykologisesti turvallista toimintaympäristöä ja tuen muutoksissa organisaatio- ja yksilötasolla. Valmentajana hyödynnän toiminnassani ketteriä toimintamalleja ja kokeilukulttuuria, käyttäytymis- ja sosiaalitieteitä, ratkaisukeskeistä ajattelutapaa sekä positiivista psykologiaa.
”Turvallisessa työyhteisössä omien mielipiteiden esille tuominen ja muiden mielipiteiden rakentava haastaminen on itsestäänselvyys.”